Očuvanje prirode-ekologija

Uobičajen

Ekologija

images (13)

Ekologija je samostalna nauka koja proučava odnos čoveka prema prirodi, kao i odnose koji vladaju među živim bićima u odnosu prema prirodi. Naziv ekologija potiče od grčke reči ojkos-dom-sredina, i logos-nauka. Tokom duge istorije naše Planete, životna sredina se neprestano razvijala. Čovek je dugo vremena živeo u ravnoteži sa prirodom. Svako živo biće naseljava deo prostora na Zemlji u kome nalazi uslove za život: hranu, vodu, vazduh, svetlost i toplotu. Uslovi koji postoje u životnoj sredini nazivaju se EKOLOŠKI FAKTORI.  

U ekološke faktore ubrajamo klimu, vazduh, vodu, vlažnost, toplotu, zemljište, reljef, nadmorska visina… Da bi opstao na zemlji, čovek svojim aktivnostima narušava ravnotežu koja postoji u prirodi. Fabrike i rafinerije zagađuju vazduh, uništavanje i krčenje šuma dovodi do erozije zemljišta, mnoge životinje napuštaju ova životna staništa u potrazi za skloništem.

images (3)images (6)images (9)

Čovek isušuje vodena staništa, zagađuje reke i jezera, bavi se prekomernim lovom i ribolovom, uništava mnoge životne vrste. Ovo su samo neki primeri uništavanja prirode.

NASELJA predstavljaju izgrađene, urbanizovane delove životne sredine u kojima ljudi žive. Gradovi zadovoljavaju potrebe ljudi, ali su uslovi života u gradovima nepovoljni usled zagađenja vazduha, gomilanja otpada svakakve vrste, preterane buke, izduvnih gasova. iz fabrika i gustog saobraćaja.

motoimages

Postojanje zelenila u parkovima i travnatih površina donekle ublažava zagađenost vazduha u gradskim sredinama.

Najčešći izvori zagađenja vazduha su: toplane, elektrane, gust saobraćaj, fabrike i rafinerije nafte, hemijska industrija. SMOG u vazduhu predstavlja opasnost po živi svet. Vazduh može biti zagađen i u prostorijama koje se ne provetravaju. Postojanje zelenila u parkovima i travnatih površina donekle ublažava zagađenost vazduha u gradskim sredinama.

images (7)images (8)

PITANJA

  1. Kakva je nauka ekologija?
  2. Navedi nekoliko ekoloških faktora
  3. Opiši na koji način čovek zagađuje svoju okolinu
  4. Opiši uslove života u gradovima
  5. Koji su najčešći izvori zagađivnja vazduha?

About neznost vukova

Nastavnica u srednjoj školi, defektolog, razredni starešina, predaje predmet Osnove prirodnih disciplina. U okviru predmeta se izučavaju osnove fizike, hemije i biologije. Ljubitelj skijanja, plivanja i yoge. Vesele naravi, pravedna, iznad svega voli da radi sa adolescentima.

2 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s