Značaj biljaka u ishrani čoveka
Povrće je oduvek igralo značajnu ulogu u životu čoveka. Još je slavni grčki lekar Hipokrat, pre dve hiljade godina rekao:“Hrana treba da bude lek, a lek-hrana.“sr.wikipedia.org
Veći deo povrtarskih biljaka ljudima je bio poznat još pre 4000-5000 godina.
Otkrićem Amerike dospelo je u Evropu mnogo vrsta voća i povrća: krompir, paradajz, tikvice, boranija, kikiriki, orah, ananas…
Značaj povrća u ishrani dugo je potcenjivan. U novije vreme otkrivena je uloga vitamina i mineralnih soli, važnih u ishrani, pa su ljudi počeli da koriste voće i povrće u značajnijoj meri. Danas je poznato da se u voću i povrću nalazi biološki važan kompleks matreija koje organizam ne može da obezbedi iz drugih prehrambenih namirnica kao što su meso, testenina, razna peciva itd.
Povrće sadrži vitamine i mineralne soli. Niska energetska vrednost povrća ogleda se u izuzetno malim količinama masti i značajnim količinama ugljenih hidrata i belančevina https://sr.wikipedia.org/wiki/
U povrću je prisutan kompleks šećera: glukoze, fruktoze i saharoze. Važan deo povrća su i celuloza, organske kiseline, eterična ulja.
Svakodnevno korišćenje povrća u ljudskoj ishrani predstavlja čovekovu životnu potrebu. Povrće u svom sastavu sadrži puno hranljivih materija neophodnih za zdravlje, a to su vitamini, mineralne soli,organske kiseline…www.zdravaishrana.net/
Povrće
U povrću se nalaze razne hranjive materije koje organizam ne može da obezbedi iz drugih namirnica. Povrće je bogato mineralima, vitaminima, mineralnim solima, ugljenim hidratima. Povrće je siromašno belančevinama i skoro da i ne sadrži masti.
U povrću ima najviše vitamina C (paprika, kupus, spanać, kelj, keleraba,krompir, lisnato povrće)
Svakodnevno korišćenje povrća u ishrani, naročito sirovog, je važna ž(ivotna potreba.
Neko povrće je lekovito: beli luk, ren, paprika, plavi patlidžan, peršun itd.
PITANJA
1. Koji grčki lekar je govorio o blagodeti povrća?
2. Opiši od kakvog značaja je povrće za ishranu ljudi
3. Navedi neke vitamine koji se nalaze u povrću
4. Nabroj neko lekovito povrće